De frequentiedaling was erg uitzonderlijk. De laatste keer dat dit gebeurde was dertien jaar geleden. De stroomvoorziening in Nederland is niet in gevaar geweest. Wel heeft Nederland een bijdrage geleverd aan het herstellen van de frequentie op het hoogspanningsnet in Europa. Scholt Energy heeft daarvoor haar batterijpool ingezet. Dit gebeurde volledig geautomatiseerd binnen één seconde, omdat de frequentie zo snel mogelijk hersteld moest worden.
Primair reservevermogen
Scholt beheert momenteel een pool met het grootste aantal individuele batterijen op de Nederlandse FCR-markt. Dit wordt wel ook primair reservevermogen genoemd. Scholt Energy heeft alle energieopslagsystemen die het beheert gebundeld in een pool, waarvan het gezamenlijk vermogen wordt aangeboden aan de landelijke netbeheerder. Die zet dit vermogen in op momenten dat de balans op het elektriciteitsnetwerk in gevaar komt.
Het inzetten van batterijen op de FCR-markt gebeurt volledig geautomatiseerd via de systemen van Scholt Energy, omdat deze binnen 30 seconden het maximale vermogen moeten leveren.
Netwerkfrequentie
De frequentie op het hoogspanningsnet in Europa moet zo dicht mogelijk rond de 50 Hz liggen om goed te kunnen functioneren. Een continu evenwicht tussen de productie en het verbruik van elektriciteit is daarvoor cruciaal. Als de frequentie uit balans raakt, wordt direct primair reservevermogen (FCR) ingeschakeld. Dit gebeurt automatisch met daarvoor gecontracteerde partijen en is vooral bedoeld om de frequentie snel te herstellen (seconden/minuten). Als de verstoring niet snel hersteld kan worden, wordt binnen enkele minuten noodvermogen ingezet. Dit zijn assets die gedurende langere tijd (uren) ingezet kunnen worden. Voorbeelden daarvan zijn industriële processen, zoals koel- en vriesinstallaties of een thermisch zoutbad.