Wat is netcongestie?
De netcapaciteit, oftewel transportcapaciteit, geeft aan hoeveel elektriciteit er door een net getransporteerd kan worden. Wanneer de transportvraag de beschikbare netcapaciteit overschrijdt, raakt het net overbelast. Dit betekent dat de maximale hoeveelheid elektriciteit die per kwartier verplaatst kan worden over het net, al is bereikt. Als gevolg daarvan ontstaat netcongestie.
Netcongestie kan worden vergeleken met files op snelwegen. De capaciteit van de snelweg staat gelijk aan de netcapaciteit van het elektriciteitsnetwerk. Op een drukke ochtend reizen veel mensen tegelijkertijd naar werk. Dit staat gelijk aan situaties waarin een aanzienlijk aantal mensen elektriciteit gebruikt, zoals op warme zomerdagen wanneer airconditioners op maximale capaciteit draaien.
Net zoals het uitbreiden van een snelweg om files te verminderen, is het verbeteren van de netcapaciteit noodzakelijk om netcongestie te voorkomen en een soepelere doorstroming van elektriciteit te garanderen. Hiervoor zijn verschillende innovatie oplossingen geïntroduceerd die later in het artikel aan bod komen.
Congestiegebieden
Een congestiegebied betreft een regio waar de netbeheerder verwacht dat er regelmatig een tekort aan beschikbare transportcapaciteit zal zijn. De netbeheerder houdt bij in welke gebieden herhaaldelijk congestieproblemen voorkomen en bepaalt op basis daarvan de gebieden. Momenteel kampt Nederland met aanzienlijke congestiegebieden, waardoor veel nieuwe zonne- en windenergieprojecten niet altijd direct worden aangesloten. Dit ziet u ook op de kaart hiernaast. Het gaat hierbij om aansluitingen groter dan 3x80 Ampère.
Praktische oplossingen
Door de inzet van flexibiliteit zijn er drie oplossingen om netcongestie te voorkomen:
Curtailment:
Bij een overschot aan elektriciteit worden windturbines en zonnepanelen aangestuurd om tijdelijk hun productie te verminderen of zelfs volledig uit te schakelen. Dit draagt bij aan het beperken van het overschot, het ontlasten van het elektriciteitsnet, en voorkomt dat elektriciteit tegen negatieve prijzen wordt geproduceerd.
Bij Fluwel is curtailment toegepast middels Cable Pooling. Lees in dit artikel meer hierover: Fluwel zet Cable pooling in: wind, zon en energieopslag op één aansluiting | (scholt.nl)
Energieopslag:
Tijdens een elektriciteitsoverschot of bij zeer lage prijsniveaus, kan elektriciteit worden opgeslagen in een batterij. Deze elektriciteit wordt op een later moment gebruikt op uw eigen locatie of terugeleverd aan het net. De batterij kan ook worden ingezet op de balanceringsmarkten.
Bij Hartman Expeditie hebben we een batterij geplaatst. In combinatie met zonnepanelen op het dak wordt netcongestie vermeden en wordt er bijgedragen aan de energietransitie. Lees in dit artikel meer hierover: Hartman Expeditie combineert zonne-energie met batterij | (scholt.nl)
Demand response:
Demand response omvat het aansturen van een regelbaar elektrisch proces, waarbij het proces tijdens een overschot tijdelijk meer energie verbruikt en tijdens een tekort minder energie verbruikt.
Zo hebben we bij VDL Groep een industrieel zoutbad ingezet om de duurzame vraagsturing op de elektriciteitsmarkt te bewaken en verbeteren. Lees in dit artikel meer hierover: Scholt Energy en VDL Groep zetten industrieel zoutbad in voor duurzame vraagsturing op elektriciteitsmarkt |
Meer weten over onze flexibele diensten?
Neem dan contact op met onze Energy Transition Specialisten.