
Stijging transportkosten grootverbruik elektriciteit met 9% tot 15%
Grootverbruikers van elektriciteit die een aansluiting hebben op het hoogspanningsnet, betalen in 2022 tot 15% meer voor transportkosten. Belangrijkste reden hiervoor is de verzwaring van het hoogspanningsnet die bekostigd moet worden. De tariefverhoging is afhankelijk van het niveau waarop de grootverbruikers is aangesloten op het net. Voor het HS-net (110 kV en 150 kV) stijgen de tarieven met 15%. Voor kleinverbruikers en consumenten is de gemiddelde stijging € 7 per jaar. Voor het jaar 2023 verwacht de ACM een verdere stijging van de transporttarieven.
Extra budget SDE++
Voor de SDE++ subsidie is in 2022 naast het reguliere budget van 5 miljard euro, 3 miljard euro extra vrijgemaakt. Aan het einde van dit jaar besluit het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) over de SDE++ openstelling 2022, de open te stellen categorieën en de bijbehorende basisbedragen.
Energiebelasting
De overheid verhoogt net als vorig jaar de energiebelastingtarieven voor gas en verlaagt het tarief voor elektriciteit. De belasting op gas stijgt in 2022, maar de belasting op elektriciteit daalt. Dit wordt ook wel de energiebelastingschuif genoemd. Door aardgas zwaarder te belasten wil de overheid het gasverbruik verder terugdringen en duurzame oplossingen zoals warmtepompen stimuleren. Bekijk de nieuwe energiebelastingtarieven.
Compensatie consumenten in 2022
In oktober werd aangekondigd dat de overheid de stijgende energierekening door de hoge gasprijs voor consumenten gaat compenseren met ongeveer 400 euro. De belastingvermindering (heffingskorting) gaat omhoog met 265 euro (van 560 euro naar 790 euro inclusief btw) en de belasting op stroomverbruik gaat omlaag.
De totale tegemoetkoming voor huishoudens en bedrijven kost zo'n 3,2 miljard euro. 2,7 miljard euro is bedoeld voor huishoudens en 500 miljoen euro voor het midden- en kleinbedrijf. Deze belastingverlagingen gelden enkel voor het jaar 2022.
Belastingverlaging Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE)
Via de ODE-belasting wordt de energiefactuur voor het midden- en kleinbedrijf verlaagd. Hiervoor wordt 175 miljoen euro vrijgemaakt. Het plan is om daarmee de ODE-belasting op elektriciteit in de tweede en derde schijf te verlagen. Bekijk de nieuwe ODE-tarieven.
Einde dubbele heffing bij energieopslag
De opslag van stroom is vanaf 2022 niet meer belastingplichtig. De dubbele heffing, bij zowel het opladen als het ontladen, verdwijnt daarmee. De dubbele energiebelasting was vooral een probleem bij batterijen met een eigen aansluiting op het openbare netwerk. Onder nog te bepalen voorwaarden wordt vanaf 2022 de levering van elektriciteit aan een energieopslagsysteem niet meer gezien als een belaste levering voor de energiebelasting.
Energiebesparingsplicht ETS-bedrijven
Bedrijven die deelnemen aan het Europese emissiehandelssysteem (ETS) en de bedrijven die deelnamen aan de besparingsconvenanten MJA3 en MEE krijgen ook een energiebesparingsplicht. Deze plicht was er vanuit de Wet milieubeheer al voor andere bedrijven, met een gasverbruik hoger dan 25.000 m3 en/of een elektriciteitsverbruik hoger dan 50.000 kWh. De besparingsplicht houdt in dat iedere energiebesparende maatregel die genomen moet worden, zich binnen vijf jaar terugverdient.
Indirecte kostencompensatie CO2
Het demissionaire kabinet zet de indirecte kostencompensatie voor ETS-bedrijven voort in 2022, maar biedt nog geen structurele oplossing. De regeling indirecte kostencompensatie bestaat om elektriciteit-intensieve bedrijven te compenseren voor de hoge CO2-kosten in de elektriciteitsprijs. De regeling is bedoeld om te voorkomen dat bedrijven terugvallen op gasverbruik in plaats van elektriciteit en om elektrificatie in het algemeen te bevorderen. Andere Europese landen hadden reeds eerder aangekondigd de regeling voort te zetten. Hoewel Nederland nu een eerste stap zet door in 2022 compensatie te blijven bieden, wordt de structurele oplossing aan een volgend kabinet gelaten.
Infrastructuur voor energie
Het kabinet wil 1,3 miljard euro investeren om ervoor te zorgen dat vaker nieuwe energiebronnen- en dragers gebruikt worden. Onderdeel hiervan is een investering van 750 miljoen euro om delen van het bestaande gasnet om te bouwen tot een zogenaamde ‘Waterstof Backbone’. Dat wordt een landelijk transportnet voor waterstof tussen verschillende industriële clusters in Nederland. Zo kan de industrie op meerdere plekken tegelijk verduurzamen.
Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking
Deze nieuwe regeling vervangt de postcoderoosregeling. De Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE) is een regeling voor de verstrekking van subsidie voor het lokaal en gezamenlijk opwekken van hernieuwbare elektriciteit. Deze geldt voor bijvoorbeeld energiecoöperaties of verenigingen van eigenaars (VvE). Zowel grootverbruiker- als kleinverbruikersaansluitingen komen in aanmerking. De SCE is een exploitatiesubsidie. Dat betekent dat de subsidie uitgekeerd wordt in de vorm van een bedrag per geproduceerde kWh.
Salderingsregeling zonnepanelen
Eerder werd al duidelijk dat de salderingsregeling voor particulieren met zonnepanelen gaat veranderen. Vanaf 2023 wordt deze waarschijnlijk langzaam afgebouwd. Dit betekent dat vanaf dat jaar, ieder jaar 9% minder elektriciteit gesaldeerd mag worden. In 2030 kan daardoor nog 28% van de teruggeleverde stroom gesaldeerd worden. Vanaf 2031 gaat dit percentage naar 0 en verdwijnt de salderingsregeling. Op dat moment wordt voor alle stroom die aan het net geleverd wordt een vergoeding uitgekeerd die met de leverancier is afgesproken.
In deze video leggen we je uit hoe de SDE-aanvraag werkt.
Vragen over subsidies, regelingen of belastingen?
Neem dan contact op met onze specialisten.
