In totaal wordt 28,1 miljard euro vrijgemaakt voor de extra klimaatuitgaven. Met dit budget moet de doelstelling van 55% tot 60% minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990 worden behaald. Aan alle sectoren van de Nederlandse economie en samenleving wordt een extra bijdrage gevraagd. Lees hier hoe de CO2-reductie van 22 megaton per categorie wordt verdeeld. Enkele belangrijke energiegerelateerde maatregelen zijn hieronder opgesomd.
Duurzame energie
Het kabinet scherpt de ambitie voor de elektriciteitssector aan: het streven wordt om al in 2035 over een CO2-vrije elektriciteitsproductie te beschikken, voorheen was dat 2050. Om dit te bereiken moet in 2030 3 GW zonne-energie op zee zijn gerealiseerd. Om het elektriciteitsnet te ontlasten, komt er ook een batterijverplichting voor zonneparken, zodat zonne-energie gebruikt kan worden als de zon niet schijnt. Door het toepassen van flexibiliteitsdiensten wordt vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd en kan er slimmer met energie worden omgegaan. Daarnaast worden gascentrales omgebouwd voor het gebruik van waterstof.
Industrie
Van de industrie wordt een extra bijdrage gevraagd. Door bijvoorbeeld het gebruik van nieuwe energiebronnen (zoals waterstof) op te voeren en fossiele warmteopwekking voor industriële productie-installaties te verbieden, streven we naar een klimaatneutrale energie-intensieve industrie in 2040. Het tarief van de CO2-heffing wordt ook verhoogd per 1 januari 2025. Naast de CO2-heffing en de CO2-minimumprijs wordt de uitstoot sneller gereduceerd door maatwerk voor de grootste industriële uitstoters.
Ook de verplichting voor bedrijven om meer energiebesparende maatregelen te nemen draagt bij aan de doelstelling om de energie-intensieve industrie in 2040 klimaatneutraal te maken. Scholt Energy ondersteunt bedrijven bij het realiseren van deze besparingsmaatregelen. Zo biedt Scholt Energy bedrijven inzicht in het huidige verbruik en advies over welke energiebesparingsmogelijkheden het meest relevant zijn.
Vervoer en transport
Naar verwachting is het Nederlandse vervoer en transport in 2050 schoon en wordt er gereden zonder uitstoot van schadelijke uitlaatgassen. Zo moet zwaar transport en binnenvaart overstappen op waterstof, worden werkgevers geprikkeld om onder meer het gebruik van elektrische auto’s te stimuleren en subsidieert het kabinet de aanschaf van een tweedehands elektrische auto om elektrisch rijden voor een grote groep aantrekkelijk te maken. Tegelijkertijd breidt het kabinet de laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen uit.
Fiscale aanpassingen
Energiebelasting
Voor grote uitstoters en grootverbruikers van energie gaan de kosten omhoog. Zo stijgt de energiebelasting voor bedrijven die veel aardgas verbruiken, dit om verduurzaming te belonen. Tot slot worden de elektriciteitstarieven in de hogere verbruiksschijven verlaagd. De exacte uitrol van deze maatregelen wordt later bekend gemaakt.
Aanscherping Energiebesparingsplicht
Om de klimaatdoelstellingen te halen, verhoogt het kabinet de terugverdientijd in de energiebesparingsplicht in 2027 naar 7 jaar. Ook worden er middelen beschikbaar gesteld voor de ondersteuning van het mkb om energiebesparende maatregelen uit te voeren.
Budget SDE++
Het kabinet maakt € 8 miljard euro beschikbaar in 2024 en 2025 voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Hiermee wordt een extra impuls gegeven aan de uitrol van CO2-reducerende technieken – zoals de uitrol van hernieuwbare elektriciteit en duurzame warmte.
Aanvullende informatie over de maatregelen leest u hier.
Vragen over verduurzamen?
Neem dan contact op met onze Energy Transition Specialisten.