De combinatie van een groot PV-systeem met een batterij komt bij reguliere energieverbruikers nog nauwelijks voor in Nederland. Met het energieopslagsysteem van 350 kW (1.106 kWh) wordt de piekproductie opgevangen, zodat deze op een later moment door Hartman gebruikt kan worden, of alsnog kan worden teruggeleverd.
Door de batterij ook in te zetten voor handel op de balanceringsmarkten ontstaat een interessante terugverdientijd. Het inzetten van balanceringsenergie draagt bovendien bij aan de energietransitie, omdat overschotten aan hernieuwbare energie op deze manier efficiënter worden benut. Tegelijkertijd voorkomt dit een kostbare uitbreiding van het openbare elektriciteitsnet.
HMB, specialist op het gebied van ontwikkeling, realisatie en beheer van PV-systemen, leverde bij Hartman zowel het PV-systeem van 700 kilowattpiek en de batterij. Om de inzet van deze systemen te optimaliseren werd in samenwerking met Scholt Energy voor deze oplossing gekozen.
Volledig klimaatneutraal
Met behulp van de batterij kan 99% van de geproduceerde zonne-energie door Hartman zelf gebruikt worden. Zonder batterij zou dit 85% zijn. Het opslaan van zonne-energie draagt eraan bij dat Hartman Expeditie volledig energieneutraal kan opereren, een nadrukkelijke wens van het bedrijf dat met een Green Label Logistics streeft naar volledig klimaatneutraal transport.
Terugverdientijd batterij
De interessante verdiensten die met een energieopslagsysteem zijn te behalen op de balanceringsmarkten zorgen er voor dat de businesscase voor een batterij snel interessanter is geworden. De terugverdientijd ligt nu tussen de 4 en 6 jaar.
Balanceringsmarkten
Als Balancing Service Provider zet Scholt Energy balanceringsenergie in op de markten voor primair reservevermogen (FCR), regelvermogen (aFRR), reservevermogen (mFFRsa) en noodvermogen (mFRRda). Tegenover de bijdrage aan de balanshandhaving op het elektriciteitsnetwerk – die steeds uitdagender wordt vanwege de snelle groei van wind- en zonne-energie – staat een financiële vergoeding.
Scholt Energy beheert in Nederland een van de grootste pools met individuele batterijen, die naast de inzet op de balanceringsmarkten tegelijktertijd ingezet worden op diverse energiemarkten. Ook worden windmolens, wkk’s, koel-en vrieshuizen en een zoutbad ingezet op de markten voor noodvermogen en onbalans.
Ook interesse in het toepassen van energieopslag?
Neem dan contact op met onze Energy Transition Specialisten.