Op steeds meer plaatsen in Nederland kan het elektriciteitsnet de stroomvraag of het stroomaanbod bijna niet meer aan (congestie). Door de toepassing van flexibiliteit kan de vraag of het aanbod van elektriciteit beter in balans worden gebracht. Flexibiliteit ontstaat door de inzet van onder andere curtailment en energieopslag.
Curtailment en energieopslag
Bij curtailment worden tijdens een elektriciteitsoverschot windmolens en zonnepanelen aangestuurd om minder te produceren, waardoor het overschot beperkt blijft en bijvoorbeeld geen stroom geproduceerd wordt tegen negatieve prijzen. Met een energieopslagsysteem kan tijdens een overschot of bij zeer lage prijsniveaus, elektriciteit worden opgeslagen in een batterij. Deze elektriciteit kan op een later moment worden teruggeleverd aan het net. De batterij kan ook worden ingezet op de balanceringsmarkten om de opgeslagen energie te verhandelen.
Logische samenwerking
REF is geïnteresseerd in de businesscase van deze flexibiliteitsmogelijkheden en heeft al langer de wens om aan de slag te gaan met energieopslag. Om curtailment en energieopslag toe te passen zijn softwaresystemen, analisten en markttoegang nodig.
Marc van der Pluym, CEO van Renewable Energy Factory: “Na enige tijd onderzoek te hebben gedaan naar energieopslag, blijkt dat de markt rondom batterijen heel interessant voor ons als projectontwikkelaar gaat zijn de komende jaren. Scholt is een speler die hier al jaren op inzet en heeft als een van de eersten in Nederland actief onderzoek gedaan naar energieopslag. Scholt beschikt over de kennis, markttoegang en ervaring door eerdere flexibiliteitsprojecten. Wegens de jarenlange goede relatie is het een logische keuze om samen te werken.”
Rob van Gennip, CEO van Scholt Energy: “We kennen Marc en zijn team al vele jaren als een professionele speler in de markt en we zijn blij dat de duurzame ambities van REF hebben geleid tot deze samenwerking. We sturen al meer dan tien jaar windparken aan en hebben in 2016 als eerste partij in Nederland een operationele batterij gekoppeld aan TenneT. Hierdoor hebben we veel kennis en ervaring opgedaan, die we nu veelvuldig in praktijk brengen.”
Voordelen van flexibiliteit
REF realiseert de komende jaren gemiddeld twee à drie energieprojecten per jaar van ongeveer 25 tot 60MWp per zonproject en 30 MW per windproject. Een moderne windturbine produceert al snel 20 miljoen kWh per jaar, vergelijkbaar met het verbruik van ongeveer 6.000 huishoudens. Wanneer Scholt Energy curtailment toepast op een van de projecten van REF kan een lokaal congestieprobleem direct worden verholpen omdat het net in balans wordt gehouden.
Daarnaast zijn energieopslagsystemen relatief eenvoudig toe te voegen aan de wind- en zonneparken van REF. Zonder opslagmogelijkheid wordt bij een elektriciteitsoverschot curtailment toegepast. Met een batterij kan het overschot aan duurzame energie grotendeels worden opgeslagen. Omdat de productie dan niet afgeschakeld hoeft te worden, kan dus meer hernieuwbare energie geleverd worden.
“Batterijen kunnen gebruik maken van dezelfde netaansluiting als van onze wind- en zonprojecten. Door een batterij te koppelen aan een netaansluiting met een beperkte grootte, hoeft de productie van onze wind- en zonneparken niet of nauwelijks afgetopt te worden”, aldus Marc van der Pluym.
Een combinatie van curtailment en energieopslag zorgt voor de beste prestatie van de wind- en zonneparken van REF. Naast de voordelen voor de prestatie van de duurzame projecten zijn batterijen ook een toevoeging aan de financiële businesscase.
Van der Pluym: “Samen met Scholt kunnen we het energieopslagsysteem daarnaast inzetten op de onbalansmarkt en balancerende markten van TenneT, waar we de opgeslagen elektriciteit kunnen verhandelen. Op momenten dat de elektriciteit goedkoop is, inkopen en opslaan en op duurdere momenten de opgeslagen elektriciteit verkopen.”
Het plan is om flexibiliteit toe te passen op alle projecten van REF, startende bij drie projecten die al gerealiseerd zijn. Hierbij wordt direct gekeken naar de combinatie van windturbines, zonnepanelen en batterijen.
Van Gennip: “Door het sturen van de wind- en zonneparken van REF zetten we een volgende stap in onze ambitie om een groot portfolio van duurzame assets aan te sturen en het veranderende energienet in balans te houden.”
Directe koppeling groene stroom
Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om via Scholt Energy duurzame energie in te kopen middels Garanties van Oorsprong (GvO’s). Hiermee kan het energieverbruik worden gekoppeld aan een specifieke duurzame energiebron, zoals een eigen zoninstallatie of een lokaal windpark. Ook in deze toenemende vraag kunnen Renewable Energy Factory en Scholt Energy elkaar ondersteunen. REF staat ervoor open om hun projecten rechtstreeks of virtueel te koppelen aan afnemers.
Over REF
Sinds 2010 ontwikkelt REF zelfstandig windprojecten. Op het moment dat zonnepanelen rendabel werden, zijn daar grootschalige zonprojecten bijgekomen. REF richt zich op grondeigenaren met voldoende land waar wind- en/of zonneparken gebouwd kunnen worden. REF huurt de grond en laat de grondeigenaar risicoloos profiteren van een vaste vergoeding zonder investering en zorgen. Ze blijven van A tot Z betrokken bij het project, vanaf de vergunning en ontwikkeling tot aan realisatie en exploitatie. Momenteel is REF bezig met de bouw van Windpark Oude Maas, waar binnen enkele weken de eerste stroom van wordt geproduceerd.
Ook interesse in het toepassen van curtailment of energieopslag?
Neem dan contact op met onze Energy Transition Specialisten.