NL
EN
Header VPP Groot V2

Wat is een Virtual Power Plant?

Een Virtual Power Plant is een digitaal aangestuurd netwerk van gedecentraliseerde, flexibele energiebronnen. Denk aan batterijen, warmtekrachtkoppelingen (WKK’s), zonne- en windparken, elektrische boilers of laadpleinen. Door deze bronnen slim met elkaar te verbinden en centraal aan te sturen, ontstaat een virtuele energiecentrale die razendsnel reageert op de actuele behoefte van het net.

In tegenstelling tot een traditionele centrale wekt een VPP geen stroom op, maar stuurt het flexibel vermogen aan. Bijvoorbeeld door tijdelijk het verbruik te verlagen tijdens piekmomenten, of bij een elektriciteitsoverschot zonneparken af te schakelen en overtollige energie op te slaan in batterijen. Daarmee speelt de VPP een sleutelrol in het balanceren van het net, ook als de zon niet schijnt of de vraag onverwacht piekt.

Meer weten over onbalans op het net?
Lees ons artikel: Onbalans op het elektriciteitsnet – wat is het?

VPP Web

Waarom is dit belangrijk?

De energietransitie maakt onze energievoorziening duurzamer, maar ook complexer. Duurzame opwek is minder voorspelbaar en lokale netten raken steeds vaker overbelast. De VPP biedt een manier om deze uitdagingen op te vangen, zónder het elektriciteitsnet direct te hoeven uitbreiden.

Door op het juiste moment vraag te verschuiven, tijdelijk vermogen beschikbaar te stellen of juist energie op te slaan, kunnen we samen:

     ✅  Het net ontlasten tijdens piekbelasting (peakshaving).

     ✅  De inzet van fossiele back-upcentrales verminderen.

     ✅  Meer ruimte creëren voor duurzame opwek.

     ✅  Het energiesysteem wendbaarder en veerkrachtiger maken.

Netcongestie Web

De rol van Scholt Energy

Bij Scholt Energy bouwen we aan een Virtual Power Plant waarin we de flexibiliteit van onze klanten inzetten voor het grotere geheel. Dat doen we met zorg, transparantie en technische expertise. Samen onderzoeken we wat er mogelijk is binnen de processen van de klant en zorgen voor een betrouwbare, datagedreven aansturing van de assets.

De aansturing gebeurt op basis van zelfontwikkelde algoritmes, die het beschikbare flexvermogen realtime afstemmen op marktprijzen, netbehoefte en gemaakte klantafspraken.

Of het nu gaat om het tijdelijk afschakelen van productie, het slim opladen van een batterij of het inzetten van een WKK op de juiste momenten: de VPP stelt ons in staat om elke aangesloten asset optimaal te benutten – zonder dat de klant er omkijken naar heeft of dat zijn bedrijfsvoering daar hinder van ondervindt.

 

Kaartje Flex Assets Klein V2

Onze drie flex-oplossingen binnen de VPP

Onze Virtual Power Plant bestaat uit drie flexibele diensten die we slim en doelgericht inzetten om het energienet te ondersteunen. Welke oplossing geschikt is, hangt af van de beschikbare assets en het klantprofiel. De diensten zijn afzonderlijk inzetbaar, maar ook te combineren:

1.  Energy storage

Met batterijen slaan we tijdelijk energie op of leveren we deze terug aan het net bij schaarste of overschot. Zo vangen we pieken op en benutten we duurzaam opgewekte energie optimaal.

Energy Storage Web

2.  Curtailment

Bij een overaanbod aan duurzame opwekking schakelen we productie-installaties, zoals zonne- en windparken, tijdelijk terug door middel van curtailment. Zo voorkomen we overbelasting van het net en negatieve stroomprijzen, waarbij producenten moeten betalen om stroom te mogen leveren.

Curtailment Web

3.  Demand response

Demand response draait om het tijdelijk aanpassen van het energieverbruik van regelbare processen, zoals koelinstallaties, elektrische boilers of productielijnen. Ook slimme laadinfrastructuur, zoals flexibele laadpleinen, valt hieronder. Op basis van markt- of netbehoefte verlagen of verhogen we kortdurend de energievraag – zonder dat dit ten koste gaat van je bedrijfscontinuïteit.

Demand Response Web

Wat betekent dit voor de klant als asset-eigenaar?

Door de flexibele assets te koppelen aan onze Virtual Power Plant, draagt de klant actief bij aan een stabieler en toekomstbestendig energienet. Daarmee helpt de klant netcongestie te voorkomen, creëert hij ruimte voor meer hernieuwbare opwek én ondersteunt hij de energietransitie.

Tegelijkertijd krijgt de klant beter inzicht in het energieverbruik, profiteert van lagere energiekosten dankzij datagedreven monitoring en slimme aansturing, en realiseert – waar mogelijk – extra opbrengsten uit de beschikbare flexibiliteit. En dat alles zonder impact op de primaire bedrijfsprocessen.

Samen slim sturen

De energietransitie stelt hoge eisen aan ons elektriciteitsnet. Die uitdaging kunnen we alleen aan door samen te werken – tussen bedrijven, technologie en de markt. Met onze Virtual Power Plant brengen we flexibele energiebronnen samen in één slim netwerk. Bij Scholt Energy combineren we technische expertise met marktkennis om het onbenutte potentieel van onze klanten optimaal te benutten. Zo werken we samen aan een toekomstbestendig energienet.

Benieuwd wat flexibiliteit jouw organisatie kan opleveren?

Wij denken graag met je mee! Neem contact op met onze specialisten. 

Tim van Eijk Vrijstaand