Wat is Energy storage?
Dankzij een energieopslagsysteem, zoals een batterij, is het mogelijk om elektriciteit op te slaan. Hoewel wind- en zonne-energie bijdragen aan een duurzame toekomst, veroorzaken ze ook aanzienlijke schommelingen op het elektriciteitsnet. Met name op zonnige en windrijke dagen ontstaan er overdag stroomoverschotten. Energy storage biedt de mogelijkheid om tijdens een overschot duurzame elektriciteit op te slaan in een batterij en tijdens een tekort terug te leveren aan het net. Deze vorm van flexibiliteit kan Scholt Energy volledig geautomatiseerd op basis van prijsfluctuaties besturen.
Voordelen van Energy storage
- Kostenbesparing
Een kostbare verzwaring van de aansluiting wordt voorkomen en verbruikspieken op het energienet worden verminderd. Dankzij een batterij kunt u meebewegen met de elektriciteitsprijzen op de markt. - Duurzaam ondernemen
Door de opslag van opgewekte zonne- en windenergie gaat er minder duurzame energie verloren en levert u een bijdrage aan de energietransitie. - Verdienmodel
De capaciteit van het energieopslagsysteem kan worden verhandeld op de onbalans- en balanceringsmarkten. Door slimme handel kunnen extra inkomsten worden gegenereerd. - Voorkomen van netcongestie
Door het inzetten van energieopslag wordt het elektriciteitsnet ontlast en netcongestie voorkomen. - Zelfvoorzienend
De mogelijkheid om zelfgeproduceerde duurzame energie op te slaan en op een later moment te verbruiken. Hierdoor bent u minder afhankelijk van het reguliere elektriciteitsnet.
Zo zetten wij batterijen in
Balanshandhaving
Batterijen kunnen worden geïntegreerd bij specifieke wind- en zonneparken. De opslagsystemen spelen een cruciale rol bij het balanceren van het elektriciteitsnet tijdens duurzame energieopwekking. Naast energieopslag kan de opgeslagen energie ook worden ingezet als reservevermogen op onder andere de onbalansmarkt. Bij een onverwachte situatie, zoals de uitval van een grote elektriciteitscentrale, kunnen de opslagsystemen door de landelijk netbeheerder worden ingezet als primaire reserve (FCR), secundaire reserve (aFRR) of tertiaire reserve (mFRR). Scholt Energy heeft toegang tot de FCR- en aFRR-markten waarop het reservevermogen van onze klanten wordt verhandeld. We sturen de batterij automatisch aan om elektriciteit aan het net te leveren binnen een vastgestelde tijd. Eigenaren van de opslagsystemen ontvangen hiervoor een beschikbaarheids- en activatievergoeding.
Op vrijdag 8 januari 2021 ontstond er een frequentiedaling op het Europese elektriciteitsnet. Scholt heeft daarvoor volledig geautomatiseerd haar batterijpool binnen één seconde ingezet.
Peakshaving
Voor industriële bedrijven met een hoog energieverbruik kan de inzet van een batterij om verbruikspieken af te vlakken aantrekkelijk zijn. Tijdens periodes waarbij het bedrijf veel energie verbruikt, wordt de elektriciteit uit het opslagsysteem benut in plaats van het reguliere elektriciteitsnet. Dit resulteert in kostenbesparingen voor het bedrijf.
Demand response
Een batterij kan worden gecombineerd met onze andere flexibiliteitsdienst ‘demand response’. Het strategisch opladen van batterijen wordt steeds belangrijker. Dit gebeurt op basis van vraag en aanbod op het elektriciteitsnet en prijsfluctuaties. Bijvoorbeeld bij een overaanbod van elektriciteit en een lage stroomprijs kunnen wij de batterij geautomatiseerd opladen. Dankzij demand response bij batterijen kunnen kosten worden bespaard en extra inkomsten worden gegenereerd middels energiehandel.
Ontdek meerCharge management
Energieopslagsystemen kunnen ook worden gecombineerd met laadpalen, oftewel een laadplein. Op zonnige dagen wordt de duurzaam opgewekte energie opgeslagen in de batterij. Deze elektriciteit kan vervolgens 's avonds worden gebruikt om elektrische voertuigen op te laden. Op deze manier wordt er optimaal gebruik gemaakt van de duurzaam opgewekte energie. Daarnaast wordt de druk op het netwerk ontlast wanneer een groot aantal elektrische voertuigen op hetzelfde moment en op dezelfde plek worden opgeladen.
Door het laadplein van transportbedrijf Jan Bakker te koppelen met de zoninstallatie op het dak, een noodstroomvoorziening en een batterij hebben we de laadinfrastructuur geoptimaliseerd en het laadplein zelfvoorzienend gemaakt.
Meer over Charge ManagementWilt u energy storage toepassen?
Ga vrijblijvend in gesprek met onze specialisten. Zij leggen u graag vrijblijvend uit hoe energieopslag werkt en welke mogelijkheden bij u als producent passen.